Previews

Citadel: Forged With Fire – Preview


Vandaag doen we het een beetje anders. Vandaag recenseer ik immers niet de vroege versie van een PS4 game. Nee, vandaag ga ik aan de slag met een PC game, die net een paar weken in het Early Access programma van Steam is opgenomen. Aangezien de game uiteindelijk ook op de PS4 zal verschijnen, leek het me wel interessant om deze preview te schrijven.

Harry Potter + Skyrim?

De wereld waarin Citadel: Forged With Fire zich afspeelt, doet wat denken aan Skyrim. Je krijgt immers uitgestrekte gebieden met veel verschillende begroeiing en ook allerlei wezens liggen er op de loer. Zo vind je er beren, direwolves (GoT iemand?), orcs enzovoort. Een belangrijk punt hierbij is dat de wereld omgeven is door magie. Dat merk je aan bepaalde creaturen die je tegenkomt maar ook aan jezelf. Zoals Hagrid ooit zolang geleden zei tegen Harry Potter: You’re a wizard!

Naarmate je experience verzamelt (wat in het begin vooral gebeurt door resources op te rapen van de grond) kan je punten spenderen aan skills en utilities. Zo zal je een keuze moeten maken hoe je je jezelf wenst te verdedigen. Een staff met magische krachten kan soelaas brengen terwijl een toverstok dan weer wat compacter is. Daarnaast bestaan er ook betoverde handschoenen die met alle gemak spreuken op je vijanden afvuurt en tenslotte, indien al dat getover je een beetje teveel wordt, heb je gewone melee skills. Voor elk wat wilds dus en dat is uiteraard een positieve eigenschap. Verder kan je experience spenderen aan de mogelijkheid tot het craften van mana/health potions en ook vliegen met een bezemsteel is een optie. In de huidige versie van de game valt er aldus al heel wat te experimenteren.

Citadel1

Betoverende graphics

Met de sfeer zit het best wel goed in Citadel: Forged With Fire. Dankzij de aanwezigheid van wild, monsters en andere spelers lijkt de wereld echt tot leven te komen. Helaas merk je al snel dat niet iedere speler de beste intenties heeft en het blijkt dan ook een internationale sport te zijn om beginnende spelers het leven zuur te maken. Hopelijk hebben de developers genoeg inspiratie om hier op een behoorlijke manier tegen op te treden zonder dat de game het PvP aspect teniet doet. Ook in Ark: Survival Evolved merkte ik soortgelijke problemen op waarbij nieuwe spelers gewoon werden opgewacht aan de spawnpunten en dan genadeloos werden neergeslagen. Leuk is dat niet bepaald.

Grafisch is de game erg sterk en ik genoot echt van het rondkijken naar de fauna en flora om me heen. Zelf ben ik nog niet zover geraakt dat ik reeds op een bezemsteel de lucht kan verkennen maar in streams van meer ervaren spelers zag de wereld er van bovenaf ook geweldig uit. Hopelijk wordt deze kwaliteit behouden wanneer de overstap naar console wordt gemaakt. Zeker op de PS4 Pro zal dit spel een prachtige ervaring worden als rekening wordt gehouden met de extra kracht die de console bezit.

Citadel2

Weinig te doen

Hoewel de eerste indruk best positief was, toch is er voorlopig niet zoveel te beleven in Citadel. Zoals gezegd kan je resources verzamelen en spullen craften. Ook vliegen behoort dus tot de mogelijkheden en bij het verkennen van de omgeving stoot je af en toe op een loot chest. De focus blijkt voorlopig vooral te liggen in het bouwen van nederzettingen en andere creatieve werken. Het bouwen werkt ongelofelijk soepel dus het wordt bijna kinderspel om een mooi kasteeltje neer te poten (welke vervolgens voor de volle twee minuten blijft staan vooraleer het wordt vernietigd door een troll).

Een andere leuke bezigheid is het temmen van beesten. Daarbij moest ik (alweer) spontaan denken aan Ark. Niet alleen zijn de dieren handig om je snel te verplaatsen en je hoogtevrees hebt (en niet wilt vliegen) maar getemde dieren zetten veel deuren open voor andere gameplay. Benieuwd wat de developers zoal in gedachten hebben.

Echter, Citadel: Forged With Fire is een online-multiplayer game met heel wat magie dus er moet meer te doen zijn dan Bob De Bouwer gameplay. De developers zijn heel open over hetgeen ze willen implementeren in de game en ze lijken de suggesties van de player base serieus te bekijken. Zo staat er onder andere op de planning: een duel systeem zoals je gezien hebt in Harry Potter waarbij spelers het tegen elkaar kunnen opnemen, world bosses, oorlogen tussen verschillende clans, vliegwedstrijden, quests en een reputatiesysteem. Voorlopig is er gewoon te weinig te doen om bezig te blijven met de game. Wat er in zit, is wel in orde dus potentieel is er zeker. Het zal afwachten worden op de uiteindelijke release.

Citadel3


1 Comment on Citadel: Forged With Fire – Preview

  1. met0t0

    Een game die qua opzet wel heel leuk klinkt, maar vooral het online-aspect schrikt mij wat af. We zien wel als de volledige game uit is op PS4 🙂

Leave a Comment