Dragon Ball FighterZ Reviews

Dragon Ball FighterZ


Dragon Ball is niet enkel in de anime wereld een gevestigde waarde, ook als game hebben ze er al een hele weg opzitten. Ikzelf heb de laatste reeks (Xenoverse) wat aan mij voorbij laten gaan en moet al terugkeren tot de Budokai franchise voor de laatste Dragon Ball game die ik gespeeld heb. Een dijk van een game, zoals ik het mij herinner, een waar je lekker kon transformeren in Super Saiyan of een fusion op kon starten tussen twee personages.
Verwacht je niet aan dat type game, ook niet qua story mode, maar dat blijkt helemaal geen negatief punt te zijn.

Wie is het?

De story mode is ontegensprekelijk de langste modus uit het spel en duurt ettelijke uren om te voltooien. Gezien er al zoveel games rond DBZ geweest zijn, kennen de meesten de verhaallijn al op hun duimpje. Hetzij door de serie te volgen, hetzij door de games te spelen. Vandaar dat Arc System Works het net wat anders heeft aangepakt. Ze hebben een nieuwe verhaallijn ontworpen waarbij jij als speler moet fungeren als een soort losgeslagen ziel, die in de lichamen van de vechters kan infiltreren. Dat blijkt ook nodig, want zonder jouw link, komt er van vechten niet veel in huis. En laat er nou net weer een kolossale opkomst van vijanden zijn die alle leven op de planeet bedreigt. Nooit een dagje vrij voor onze helden.
Speciaal voor het spel werd overigens een nieuw personage ontwikkeld: Android 21. Een bijzonder krachtig wezen waarmee je het aan de stok krijgt in de story modus.

Dragon Ball FighterZ

Dragon Ball FighterZ – Ok Krillin haalt zijn Destructo Discs opnieuw van stal

Persoonlijk minpuntje vind ik de duurtijd van de story modus. In tegenstelling tot de vaakst gebruikte kritiek, vond ik deze te lang. Je zit met enkele beperkingen en op den duur wordt het allemaal wat langdradig. Gelukkig bieden de vele cutscenes soelaas, vaak dankzij de grappige interacties tussen de personages. Wie daarnaast ook de serie volgt, zal merken dat de verwijzingen alom vertegenwoordigd zijn.

Niet meer dan dat?

Het beschikbare rooster aan vechters in Dragon Ball FighterZ bedraagt 24. Niet bijster veel hoor ik je denken, en dat klopt. Al kan dat ook een verademing zijn. Toegegeven: meestal beperk je jezelf enkel tot enkele vechters waarmee je echt goed overweg kan en moet de rest zedig op de bank blijven toekijken. Hun eenmalige invalbeurt beviel je immers niet ten volle, waardoor je teruggrijpt naar de vaste waarden. Dat probleem zal je minder hebben met deze game. Er zijn nog steeds personages die sterker zijn dan anderen, maar uiteindelijk is alles vrij goed uitgebalanceerd.

Grote verdienste gaat daarvoor naar Arc System Works dat voor een toegankelijke game gezorgd heeft, die tegelijk voldoende diepgang biedt aan doorwinterde gamers van het genre. Op het eerste zicht lijkt het spel zeer eenvoudig en dat beoogt het ook als je de knoppencombinaties bekijkt. De moeilijkste move blijkt een kwartdraai aan de stick + R2 te zijn, dus dan weet je al dat je, mits oefening, stevige schade aan kan brengen. Zo wordt zelfs een gevecht tussen twee nieuwtjes een waar spektakel.

De meeste gevechten spelen zich trouwens af in de vorm van een sextet. Drie tegen drie dus voor de pervertjes onder ons. Dat biedt als voordeel dat de gevechten langer duren en dat je gebruik kan maken van extra combo’s bij het wisselen van je personage of dat je de andere personages tijdelijk kan gebruiken om je eigen special move wat kracht bij te zetten. De casual fighter moet zich van de opstelling niet al te veel aantrekken. Wie er echter dieper op ingaat, zal merken dat bepaalde combinaties meer voordeel bieden, zeker bij het assisteren van special moves.

Veel meer dan dat

Hoewel er dus sprake is van een beperkt aantal personages, kan je wel met ze aan de slag in verschillende modi. De story mode zoals hierboven beschreven beslaat de grootste homp als je naar single player gaat kijken, maar je hebt hierbij ook nog de arcade modus beschikbaar. Je hebt hier drie mogelijke etappes, elk met hun vooropgesteld aantal gevechten. Doorloop je deze succesvol, dan ben je weer een hoop Zeni (munt in het spel) rijker. Het leuke hier is dat de CPU-tegenstanders zo sterk zijn als jij speelt. Verpletter je dus de eerste paar tegenstanders, dan worden de volgende een pak sterker. Het tegengestelde is natuurlijk ook waar. Raak je amper voorbij een vijandig team, dan past het spel zich ook aan in de volgende match.

Dragon Ball FighterZ

Dragon Ball FighterZ – Fan favorite Trunks is opnieuw van de partij

Als je het offline beu bent, of als je denkt dat je sterk genoeg bent, kan je de tegenstand online gaan opzoeken. Dit kan via toernooien tot 16 spelers of gewoon mano à mano. Ten tijde van het testen van dit spel en bij de vroege release wrong hier het schoentje wel wat. Eenmaal geconnecteerd en de match begint, speelt alles soepel maar vooral het connecteren zelf bleek niet altijd even makkelijk te zijn. Er wordt gewerkt met een visuele lobby, waarbij je een chibi DB-personage toegewezen krijgt. Niet alleen jij loopt hier rond, maar nog tal van andere spelers doorheen de wereld. Je kan mekaar uitdagen of berichten sturen met Z-stickers. Een soort emoji met een DB-thema als het ware. Vaak zaten de lobby’s echter vol of verliep het verbinden met andere spelers niet soepel, wat dan weer leidt tot frustraties. Een spijtig euvel, maar – mits er correcte updates komen – kan dit snel verholpen worden in de toekomst.

Down low, too slow

Loop echter niet in de val door te denken dat dit een makkelijke game is. Niets is minder waar, zeker wanneer je online gaat snuisteren en een paar keer gevloerd wordt door een expert. Bij Dragon Ball FighterZ draait alles om timing. Wanneer je vecht tegen een CPU of iemand die weinig weerstand biedt, kan je makkelijk combo’s van wel 40 à 50 hits uit je mouw schudden, zonder echt moeite te hoeven doen. Moeilijker wordt het echter wanneer je een tegenstander hebt die de game helemaal onder de knie heeft, en dan ook nog een goed gevoel voor timing heeft. Op die manier kan je combo’s afbreken bij je tegenstander of hem zo in de war brengen tijdens je eigen combo’s, dat hij niet meer zal weten waar de tegenstander (jij dus, red.) zich bevindt. Best confronterend, zeker omdat je uit de story mode komt met een gevoel van onoverwinnelijkheid. Reality check dus. Maar dat is dan ook het sterke punt van deze game. Je kan het makkelijk oppikken om met vrienden of tussendoor te spelen, maar je vindt ook voldoende uitdaging wanneer je dat stapje verder wil gaan.

Dragon Ball FighterZ

Dragon Ball FighterZ – humor blijft een belangrijk onderdeel

Eye candy

Visueel ziet Dragon Ball FighterZ er prachtig uit en is het character design van bijzonder hoog niveau. Net als bij Guilty Gear (dat andere toppertje van Arc System Works) werden de personages in 3D opgebouwd, maar op zo’n manier gerendered dat ze 2D lijken. Dat geeft als eindresultaat een prachtige stijl, zowel in de filmpjes als tijdens de gevechten. De energie lijkt van je scherm te spatten en dat heeft natuurlijk te maken met de felle kleuren die gebruikt worden. De Kamehameha’s en Ki shots vliegen je om de oren, wat verder gepaard gaat met de typerende elektrische gitaren die de ontwikkelaar zo graag gebruikt. Ook bij het laadscherm voor een gevecht krijg je deze te horen en brengen ze je geheid in de juiste sfeer.

 

Kortom: een zeer soepel spelende Dragon Ball game die zowel voor nieuwelingen als veteranen toegankelijk is. In het online luik zitten nog enkele kinderziektes, maar die worden hopelijk snel verholpen. De beste anime fighting game tot nog toe? Ik durf zeggen van wel…

Conclusie

Final Thoughts

Arc System Works gaat verder op het elan van Guilty Gear en levert een bijzonder mooi ogende Dragon Ball game af. Het vechtsysteem is simpel genoeg om nieuwe spelers aan te trekken, maar ook ingewikkeld genoeg zodat veteranen net dat tikkeltje extra uit de personages kunnen halen.

Overall Score 4 SSGSS
Readers Rating
0 votes
0

5 Comments on Dragon Ball FighterZ

 1. Elexus

  Dit schijnt 1 van de beste fighting games te zijn in lange tijd. Afgaande van uw review, denk ik dat dat geen overdreven stelling is. Ik vond de Naruto vechtgames ook zeer tof dus misschien haal ik deze wel eens uit de budgetbak. Vooral voor de singleplayer dan want online heb ik geen schijn van kans. :p

 2. Sora_Lizard

  Heer laat deze kelk aan mij voorbij gaan. Nee, ik heb echt helemaal niets met DB. Op alle punten totaal over de top. 🙁
  Wel een prima review overigens. 😀

 3. met0t0

  Ik heb nooit iets met de serie gehad, maar ik vind het toch mooi hoe goed de games ervan zijn. Fans zullen ook weer blij zijn met deze 🙂

Leave a Comment