Gran Turismo Sport Previews

Gran Turismo Sport Preview PS4


Gran Turismo Sport

De eerste game die ik ooit op een Playstation gespeeld heb was een Gran Turismo game. Gran Turismo 3. Sindsdien is de reeks één van mijn favorieten. Gran Turismo Sport vult deze reeks mooi aan.
The Real Driving Simulator komt eindelijk naar de PS4! Een gesloten béta, waaraan ik zelf heb mogen deelnemen en een uitgestelde release later is er deze week een demo verschenen om de pijn wat te verzachten op het lange wachten. Het gaat om een Limited Time demo en zal op het moment dat deze preview op onze blog verschijnt niet meer beschikbaar zijn. Maar niet getreurd, de volledige game komt binnen een week uit, namelijk op 18 oktober. Kers op de taart is dat je tot 1 miljoen credits en gepersonaliseerde voertuigen mee kan nemen naar de full game. Dat geeft ons alvast een mooie voorsprong om met volle goesting aan de game te beginnen.

Demo

Eens we de demo opstarten en we in het Home menu zijn voel je gewoon het vertrouwde Gran Turismo gevoel overheersen. Een soort van bureaublad als het ware waarin je naar de verschillende opties die de game te bieden heeft kan scrollen. De pijl om te navigeren is ook terug net zoals we het gewoon waren. De presentatie is van topkwaliteit, alles mooi clean tot aan de Youtube filmpjes toe die van bepaalde missies laten zien hoe je die gouden tijd het beste neerzet. Mooie touch.
De laatste weken is er enorm veel gespeculeerd over deze game. De hardcore fans vinden het niet kunnen dat er geen volwaardige career aanwezig is. Er zijn maar 137 auto’s aanwezig. Online only game. Er zijn toch redelijk wat zaken die Polyphony Digital anders aanpakt.

Gran Turismo Sport

 

Arcade en singleplayer

Eerst en vooral zijn er verschillende opties. Je hebt Arcade waarin je zelf races kan opzetten met alle mogelijke opties die je maar kan bedenken. 24u races incluis.
Daarnaast heb je het singleplayer gedeelte. Er zijn in totaal een 137 offline challenges die je kan spelen. Dus toch redelijk wat vooraleer je kan overstappen naar het online gedeelte. Die challenges zijn met name verdeeld over de rijbewijstesten. De focus in deze testen ligt dit jaar meer op progressie en het leren racen zelf. Onderschat ze niet, die gouden tijd zal soms nog altijd een klus zijn om te behalen! Eens je dit parcours hebt doorlopen (volledig optioneel natuurlijk) kun je de missies gaan doen. Hier zijn 8 reeksen van makkelijk tot moeilijk met elk ook 8 proeven. Deze variëren van een aantal tegenstanders inhalen, tot seconden sprokkelen en een endurance race waarin je zelf de pits in moet gaan en je brandstof en bandenkeuze moet doen. Dit lijkt mij een zéér leuke mode.

Iets wat ze er dit jaar hebben ingestoken is circuitervaring. In totaal zijn er 19 circuits wat redelijk weinig is voor een Gran Turismo game. Met hier en daar een aanpassing aan de normale circuits komen we tot 27 verschillende opties waarop je kan racen. De circuits zijn in sectoren verdeeld waarin je weer brons, zilver of goud kan halen om uiteindelijk een volledige ronde te doen. Ik vond het persoonlijk een mooie toevoeging. Jammer genoeg is dit zowat het enige dat ook maar iets op een career trekt wat in de game zit. Er zouden ook nog 10 race etiquette proeven inzitten en je kan in Arcade mode ook tegen computergestuurde racers rijden. Maar dat is het zowat.
Komen we aan de Sportmode. De grootste brok van de game. Het online gedeelte. Polyphony heeft er voor gekozen om dit jaar alles op online racing te zetten. Enerzijds heb je de Daily races waarin elke dag voorgekozen circuits beschikbaar zijn waarin spelers zich kunnen bewijzen. Qualificatie en racen maar. De samenwerking met de FIA is hetgene waar de makers mee willen pronken. Racers die zich geroepen voelen zullen kunnen deelnemen aan de Nations Cup waarin de beste naar de World Finals zullen mogen doorgaan. Alles wordt ook nog eens gescheiden van regio. Dus Amerikanen en Aziaten elk tegen hun genoemde medemens en Europeanen tegen elkaar.
Als dit ook nog niet genoeg is zul je kunnen meedoen met de Manufacture Cup. Hier kies je vanzelfsprekend je favoriet merk om mee te racen.
Tijdens de demo waren de servers nogal grillig. Dit was dan eigenlijk ook een verdoken test om de serverbelasting te testen en op punt te zetten tegen de release. Bijgevolg heb ik persoonlijk dan ook weinig kunnen deelnemen aan online races doordat de verbinding verbroken werd als de race ging starten of gewoon omdat de servers oflline waren. Gelukkig heb ik toch een paar races kunnen doen en die gingen eigenlijk vlekkeloos. Dus hopelijk wordt de release geen online chaos aangezien dit de game het meest pijn kan doen. Gran Turismo Sport is een online only game. Het komt er dus op neer dat je enkel progressie zal kunnen maken in de game als je online bent. Ondertussen is er wel bevestigd dat mocht er iets schelen met de wereldwijde connectie, dat je wel Arcade zou kunnen spelen. Maar dan ook maar enkel dat…

4K

De game is in 4K en ziet er gewoonweg prachtig uit. Om vingers en duimen van bij af te likken. De auto’s zijn prachtig weergegeven.
Een mode die hiervoor perfect gemaakt is is de Scapes mode. De fotomodus bij uitstek. Ik moet zeggen, ik heb nog nooit zo’n uitgebreide fotomodus gezien in gelijk welke game. Je kan er werkelijk prachtige foto’s mee maken. Alle instellingen die je maar kunt bedenken zijn aanwezig. Het is ook zeer intuïtief gemaakt en gemakkelijk te gebruiken. Bij elke instelling is er ook een uitleg voorzien met wat je nu precies gaat aanpassen of wil bereiken. Enorm veel verschillende locaties en je kan verschillende auto’s samen op de foto zetten. Hier en daar heb ik al fantastische foto’s gezien. Voor de fotografen onder ons is dit een mode waarin je makkelijk verschillende uren in zal verliezen.
Het laatste wat ik wil aanhalen om toch niet volledig de game prijs te geven is de gloednieuwe livery editor die ze erin gestopt hebben. Dit zal het karakter van de game toch wel wat veranderen aangezien er ganse livery communities zijn die zich enkel maar bezig houden met het optisch opsmukken van hun favoriete bolides. Een leuke toevoeging.

Gran Turismo Sport

PlayStation VR

De game is ook gedeeltelijk speelbaar in VR. Het zal een aparte modus zijn.
De vertrouwde “hoorn” bij het starten, de fantastische graphics, de AI die veel aggressiever is ingesteld dan dat we ooit gekend hebben in een GT game, de sportsmode, de uitgebreide scapes mode en vele andere dingen die ik jullie liever laat ontdekken zorgen ervoor dat deze game toch wel weer goed zal worden. Het gebrek aan een degelijke carriére zal wel een doorn in het oog van velen zijn. De geruchten zijn dat de game hoogstwaarschijnlijk zal ondersteund worden met redelijk wat DLC, vooral dan wagens en circuits vermoed ik. Er is zelfs sprake dat er op termijn een career zou inkomen, maar als dat werkelijkheid wordt? Hopelijk is voor velen dit de zoethouder tot aan GT7 en tot dan kunnen we ons amuseren met deze eerste Gran Turismo game op de PS4.


5 Comments on Gran Turismo Sport Preview PS4

  1. met0t0

    Interessant artikel, weer wat bijgeleerd over het aantal circuits. Jammer dat er niet zoveel zijn, maar ze zullen er wel weer allemaal prachtig uitzien. Goed dat er in arcade mode toch tegen AI geracet kan worden, dat maakt het dan weer een stuk interessanter voor mij. Ik begin er steeds meer vertrouwen in te krijgen dat het uiteindelijk wel goed zal komen met de game.

  2. NTGSruler

    Het komt zeker in orde met de game. Mss in de toekomst als de game volwaardige dlc gekregen heeft dat ik hem mss koop. Voor nu heb ik besloten dat ik de game niet aanschaf.

Leave a Comment