Blikt vooruit Columns

PXtR blikt vooruit naar 2018!


2017 zit er op en we hebben weer een stortvloed aan games naar ons toegesmeten gekregen. Net als voorgaande jaren blikken wij ook dit jaar vooruit op het jaar 2018. Welke parels staan ons komend jaar te wachten? En waar kijken onze redacteurs het meest naar uit in 2018? Je leest het hieronder in hun reacties.

Blikt vooruit

Sora_Lizard – Ni no Kuni II: Revenant Kingdom

Sinds ik Ni no Kuni: Wrath of the White Witch gespeeld heb, uitmondend in mijn tweede platinum trophy ever, heb ik uitgekeken naar een deel twee of een opvolger in het algemeen van de oorspronkelijke game.

Een oorspronkelijke game dat het resultaat was van de voortreffelijke samenwerking tussen Level-5 en Studio Ghibli. Studio Ghibli doet niet mee in deel II, maar Joe Hisaishi en Yoshiyuki Momose zijn weer wel van de partij. Door het hoge niveau van deel I loop ik natuurlijk het risico dat deel II: Revenant Kingdom gevoelsmatig wat zal tegenvallen. Binnenkort zal ik het weten.

De gameplay schijnt echt heel vernieuwend te zijn en ik kijk uit naar de samenwerking met de ‘Higgledies’ die in de plaats gekomen zijn van de ‘familiars’. De demo’s tonen ook weer een geweldig landschap en gedetailleerde situaties. Een ‘season pass’ kan deel uitmaken van het pakket dat je bestelt zodat DLC het speelplezier nog aanmerkelijk kan verlengen. Nog maar iets meer dan 80 nachtjes slapen . . .

Paveman – Lost Sphear

Aangezien Sora al voor Ni No Kuni heeft gekozen moest ik natuurlijk wat anders, afwijkends kiezen. Los daarvan ben ik enorm fan van het werk van Tokyo RPG Factory (TRF). En dat zonder dat ik hun eerste titel I Am Setsuna gespeeld heb zelfs!
Waarom zou ik er dan toch zo naar uitkijken? Dat heeft vooral te maken met de insteek van TRF: deze studio is door SquareEnix opgericht om RPG”s te maken in de stijl van games in de hoogtijdagen van het genre. Oftewel: focus op verkenning, verhaal en… turn-based actie! Ik heb ‘Squenix’ er vaak genoeg van beticht dat ze niets geeft om haar fans, maar het besluit om een dergelijke studio op te richten kan alleen maar lof van mij ontvangen.
De simpele stijl met klass(iek)e gameplay spreekt mij enorm aan. Ik ben dan ook erg blij dat ik nog uit kan kijken naar zowel I Am Setsuna (backlog) als Lost Sphear!

Met0t0 – Death Stranding

Wanneer ik nadenk over mijn favoriete gamereeksen, komt Metal Gear Solid telkens bovenaan de lijst (gedeeld met LittleBigPlanet, een andere reeks die een diepe indruk op mij heeft nagelaten). Metal Gear Solid brengt fantastische stealth gameplay met een verhaal dat steeds vreemder lijkt te worden en altijd even geniaal blijft. Hideo Kojima heeft hiermee niet alleen een fantastische reeks maar eigenlijk een volledig genre op de kaart gezet.
Zou hij dat opnieuw kunnen doen met zijn nieuwste game, Death Stranding? Het zal vermoedelijk iets moeilijker zijn, maar het klinkt alvast veelbelovend dat hij de genres ‘action’ en ‘RPG’ wil overstijgen om er zijn eigen invulling van te maken. Dat dit allemaal zal plaatsvinden in een open wereld met online-elementen, doet mij hopen op een grote herspeelbaarheid en veel variatie (in tegenstelling tot de lege open wereld in Metal Gear Solid V: The Phantom Pain). De game wordt gemaakt met de Decima Engine van Horizon Zero Dawn, wat veel mogelijkheden biedt op technisch vlak.
Nu hoor ik jullie misschien denken: hoe kan deze game in 2018 uitkomen als er nog niet eens gameplay van getoond is? Wel, ik ben niet zeker dat hij nog in 2018 zal uitkomen, maar het zou een mooie verrassing zijn voor de eindejaarsperiode. Ook als hij niet in 2018 zou uitkomen, kijk ik nog uit naar de eerste gameplaydemo’s.

Daviduvel – Red Dead Redemption 2

In 2018 kijk ik het meeste uit naar Red Dead Redemption 2. Eindelijk terug in het zadel kruipen om de open vlaktes en de verschillende dorpjes/steden te verkennen van het wilde wasten. Red Dead Redemption maakte een kleine jongensdroom waar. Spelen als een cowboy in het wilde westen. Het verbaasde me ook hoeveel er te doen valt in zo’n open wereld. Red Dead Redemption 2 roept dan vooral nostalgische gevoelens op.
Hopelijk kan deel twee dezelfde gevoelens naar boven brengen. De gegevens die we nu hebben, zien er alleszins veelbelovend uit. Spelen als een leider van een bende op de vlucht voor de arm der wet. Wie wilt dat nu niet? Jammer genoeg is op het moment van schrijven nog geen concrete releasedatum gekend, buiten kwartaal 2 van 2018.

Kolm – Ni no Kuni II: Revenant Kingdom

Ik had hier Red Dead Redemption 2 willen zetten, want ik vond de eerste echt wel leuk. Maar als ik terugdenk aan GTA V en het bijhorende GTA Online dan kan ik alleen maar denken aan eindeloos online grinden of veel te dure sharkcards kopen. Na eeuwen wachten op singleplayer DLC kregen we dan nieuwe online heists. Er wordt inderdaad veel nieuwe content gemaakt voor het online gedeelte, maar dat interesseert me eigenlijk niet omdat het vol zit met kleine jongetjes die alles doen behalve wat de bedoeling is. Kom je in een public game terecht, dan kan je amper wat doen zonder van alle kanten afgemaakt te worden. Het is alleen speelbaar met vrienden in een private sessie. Mijn vrees is dat RDR2 ook zo’n online modus gaat krijgen met dure sharkcards en een vreselijke community. En ik weet ook wel dat online gamen niet verplicht is, maar als dat op langere termijn de hoofdfocus wordt van de game, dan hoeft het echt niet meer. Geef dan maar Ni no Kuni II: Revenant Kingdom. De eerste heeft me in het verleden aangenaam verrast en al zou het slechts meer van hetzelfde zijn, dan nog word ik blij! Gewoon leuke singleplayer game die niet extreem moeilijk wordt, leuk verhaal, lieve characters en mooie artstyle. Nu alleen maar hopen dat hij in 2018 komt en niet nog meer wordt uitgesteld. Al heb ik liever uitstel met een goeie game, dan een te vroege release van een bugfest game.

NTGSruler – Far Cry 5

Toch eventjes moeten nadenken en opzoeken welke games het licht in 2018 zullen zien. Het FPS genre zit toch in mijn bloed, vandaar mijn keuze voor FC5. Destijds, eigenlijk om heel eerlijk te zijn nog niet zo lang geleden, heb ik genoten van Far Cry 3. Gratis gekregen via PS+ en een hele tijd op PS3 gestaan tot ik zin had om eraan te beginnen. De co op was leuk om te doen samen met Kolm. Het verhaal was zéér aangenaam al werd het vrij snel repetitief. Far Cry 4 heb ik daarom laten liggen. FC 5 trekt mij aan omdat het ditmaal in een hedendaagse stad en land afspeelt. The US of A. Benieuwd welke wapens en abilities er allemaal gaan inzitten.
Waar ik het meest naar uitkijk in 2018 is een aankondiging van een nieuwe Splinter Cell game. Sam Fisher en de reeks zitten nog steeds diep in mijn hart en het is alweer veel te lang geleden sinds Blacklist uitkwam. Een nieuwe setting voor de spion met de gameplay van weleer is mijn droom. Voorlopig blijft het stil daaromtrent. Maar dromen mag, en dat kan ook in 2018.

Billie91 – Cyberpunk 2077

In eerste instantie zat ik te denken aan Red Dead Redemption 2, maar Rockstar is bij mij sterk in aanzien gedaald waardoor mijn zin voor RDR2 ook is afgenomen. Voor komend jaar kijk ik uit naar Cyberpunk 2077. We weten helemaal niet zeker of de game volgend jaar wel eens zal uitkomen, maar ik heb op dit moment geen andere games waar ik echt naar uit kijk. Er is ook maar één reden waarom ik naar deze game uitkijk, en dat is vanwege The Witcher 3: Wild Hunt. Cyberpunk 2077 is van dezelfde makers en dus verwacht ik wel wat moois. Als CD Projekt Red net zo’n topper als The Witcher 3 kunnen afleveren, dan zijn zij bij definitief de nummer 1 qua gameontwikkelaars. Voor de rest kijk ik niet echt meer uit naar games die nog moeten uitkomen. De passie ervoor is enigzins getemperd de laatste jaren. Wel hoop ik dat No Man’s Sky in 2018 weer een paar mooie updates mag ontvangen. De game is van 2016 en werd afgemaakt door de massa, maar toch heeft ontwikkelaar Hello Games de game dit jaar voorzien van een paar flinke gratis updates die game veel smaak heeft gegeven. Nu maar hopen dat in 2018 hetzelfde weer gaat gebeuren.

Gamerke1992 – Red Dead Redemption 2

Ik moet eerlijk zijn dat ik niet echt op de hoogte was van de releases van 2018. Ik denk dat ik gewoon te veel verwend ben met een gigantische backlog aan games. De eerste games die mij spontaan aan 2018 doen denken zijn red dead redemption 2, Far cry 5 en God Of War. Geen van de drie zal ik op release kopen, maar ik zal ze wel met zekerheid volgend jaar spelen. Als ik dan een keuze moet maken kies ik toch voor RDR2. De vorige RDR ligt nog steeds goed in mijn geheugen na al die jaren en dat wil toch wel zeggen dat ik dit een dijk van een game vond. Ik ben benieuwd hoe deze op een nieuwe generatie consoles zal draaien en welke nieuwe mogelijkheden er hierdoor ontstaan. Dit was anders bij Far Cry 5 die al verschillende keren de kans heeft gekregen om deze nieuwe rekenkracht te benutten. God Of War lijkt mij meer van hetzelfde te worden (don’t change what aint broken), ookal is het in een nieuwe setting. Om terug te komen op RDR2. De western open world setting spreekt mij eigenlijk wel aan. Zo heb ik enkele maanden geleden DC legends gekeken en toen ze in deze setting terecht kwamen, werd ik spontaan blij. Ik was vergeten hoe cool ik dit allemaal vind. Dus laat maar komen zou ik zo zeggen.

Sanity penguin – God of War

Er zijn al een resem games vermeld hierboven waar ik ook zeker naar uitkijk, maar een andere topper voor mij wordt hopelijk God of War. Het is ondertussen al de achtste game in de franchise en zoals met zovele franchises, kiest Santa Monica Studios ook bij God of War voor een reboot. Geen complete tabula rasa, maar de Griekse mythologie wordt wel ingeruild voor de Noorse. Kratos blijft gelukkig zijn nukkige zelf, maar hij blijkt in deze game wel een zoon te hebben. In welke mate deze effectief ‘meespeelt’ in het verhaal is nog niet geweten, maar alles ziet er alleszins veelbelovend uit. Er zullen meer RPG elementen geïntroduceed worden en ook multiplayer wordt aan de kant geschoven ten voordele van een volledig uitgewerkte single player ervaring. Een andere belangrijke innovatie is dat Kratos niet langer gebruikt zal maken van zijn chain-blades maar wel van een krachtige bijl met magische eigenschappen. Kortom, het belooft weer een bloederig tripje te worden met onze asgrijze (anti)held. Een echte release is nog niet bekend maar volgens lekken zou het op 22 maart 2018 zijn. Het zou alleszins een leuke datum zijn, gezien de allereerste God of War uitkwam op 22 maart 2005.


4 Comments on PXtR blikt vooruit naar 2018!

  1. met0t0

    Alweer mooie vooruitzichten voor dit jaar 🙂
    God of War was ik zelfs helemaal vergeten, oeps! En Ni no Kuni 2 lijkt mij ook heel erg de moeite, maar ik moet nog altijd aan de eerste game beginnen :O

Leave a Comment