MediEvil Header Columns

Retrolicious – MediEvil


Als gretig retrogamer keer ik soms ook terug naar oude PlayStation games. Deze games mogen niet vergeten worden. En terwijl we wachten op de zoveelste remaster of remake. Waarom niet eens de oude games beschrijven die door velen vergeten zijn, maar bij anderen een plaatsje in hun hart veroverd hebben.

Wie is die Skeletor wannabe in MediEvil?

Een boze tovenaar genaamd Zarok wou het koninkrijk Gallowmere overnemen samen met zijn leger ondoden. Maar zoals in de legendes verteld wordt heeft Sir Daniel Fortesque het leger van Gallowmere naar de winst geleid en heeft hij zelfs nog Zarok kunnen verslaan, waarna hij aan zijn eigen wonden bezweken is. Niets is minder waar… Dan (kort voor Daniel) was eigenlijk het eerste slachtoffer van die oorlog. Hij was namelijk door de eerste pijl al geraakt. Maar de koning had beslist het verhaal wat om te draaien en van Dan een held te maken. Zarok, die was inmiddels al verstoppertje gaan spelen en 100 jaar later komt hij terug om een spreuk over Gallowmere uit te spreken. Deze spreuk is om zijn ondode leger terug tot “leven” te wekken en de zielen van de levenden te stelen. Maar Helaas pindakaas, door de spreuk heeft hij ook Dan terug tot ‘leven’ gewekt. Al is het als skelet zonder kaak en met een oog minder dankzij de pijl die erin vloog. Omdat Dan niet in de ‘Hal of Heroes’ terecht kon, maakt hij van deze gelegenheid gebruik om Zarok eindelijk en voor echt te verslaan om zo toch een echte held te worden.

MediEvil Cover

MediEvil PlayStation Cover

En hoe doen we dat?

Skeletor… erm ik bedoel natuurlijk Sir Daniel Fortesque is behendig met het zwaard. Niets is zo bevredigend als Zoraks ondode leger te verslaan met een slag van je zwaard. Of misschien werp je liever een bijl naar hun hoofd? Hier stopt het natuurlijk niet. Zo kan je zelfs Dragon Armour dragen en vuur spuwen (zelfs zonder een kaak te hebben!). Wat ook wel leuk is, is de kruisboog en de daarbij horende pijlen natuurlijk. Tsjak! Recht in de zombie zijn neusgat! Maar HET wapen van MediEvil is toch wel “lightning”! Daarmee kan je verschillende vijanden tegelijk doder maken dan ze al waren. Maar zelfs springen kan hij als de beste! En dat met slechts ÊÊn oog.

Jaja dit en meer is allemaal mogelijk in MediEvil!

MediEvil Screenshot

Hak die zombies in de pan

En waarom doen we dat?

MediEvil is een top adventure game vanuit de fabriek Guerrilla Cambridge ((stopgezet in 2017) (het vroegere SCEE Cambridge)). De game heeft pakken humor en speelt heel soepel weg. Voor zijn tijd heeft de game wel nog mooie graphics. Alsook het ‘decor’, laten we maar zeggen, is fantastisch weer gegeven. De makers hebben zich duidelijk laten inspireren door ‘The Nightmare Before Christmas’ en ‘Beetlejuice’ en dit komt heel goed tot zijn recht. Al moet ik wel zeggen dat bij de eerse game de camera en controls een beetje stroef zijn. Maar ik heb al veel erger meegemaakt. Deze game verdient echt wel heel veel lof! Het zoeken en jagen naar alle ‘chalices’ is ook een bezigheid waar ik plezier aan beleefde.

Het is jammer dat Dan een beetje in de vergetelheid geraakt is. En ik zou dan ook heel graag een remake, sequel of zelfs prequel zien van deze serie. Al jaren beleef ik veel plezier aan Sir Daniel en zijn fratsen.
En ik ben er ook zeker van dat ik er nog jaren plezier aan zal blijven beleven. Als tip geef ik ook nog graag mee dat moest je deze game uitproberen, je zeker en vast MediEvil II niet mag vergeten! Welke ook een meesterwerkje op zijn eigen is.

MediEvil Sir Daniel Fortesque

Sir Daniel Fortesque


6 Comments on Retrolicious – MediEvil

 1. paveman

  Heerlijk verhaal weer! Ik heb deze serie eerlijk gezegd nooit gespeeld (op wellicht een demo bij de OPM na), maar heb na dit te lezen hier wel zin in gekregen! 🙂

  • met0t0

   Ik heb ook de serie nooit gespeeld, maar wel altijd veel goeds over gehoord. Inderdaad een leuke tekst die zin doet krijgen om de games toch te ontdekken 🙂

 2. Sora_Lizard

  Ooit op de PSP gespeeld! Ha, over retro gesproken. Leuk verhaal dat haast doet verlangen naar de goeie ouwe tijd. Past wel bij mij. 😉

   • Gamefreak

    ik vond Medievil Resurrection, dus de psp versie minder goed dan deel 1 maar beter dan deel 2…. ieder zijn smaak. Je hebt wel plagiaat gepleegd Scampi. Mijn avatar !! Ik stuur mijn advocaat alsook een erg onsympathieke deurwaarder op je af !

Leave a Comment