Spyro the Dragon Columns

Retrolicious – Spyro the Dragon


Als gretig retrogamer keer ik soms ook terug naar oude PlayStation games. Deze games mogen niet vergeten worden. En terwijl we wachten op de zoveelste remaster of remake. Waarom niet eens de oude games beschrijven die door velen vergeten zijn, maar bij anderen een plaatsje in hun hart veroverd hebben.

Spyro the Dragon wie?

Ooit waren er 5 drakenfamilies die elk in een verschillend werelddeel leefden. Dit allemaal in peis en vrede tot Gnasty Gnorc aan de macht kwam. Gnasty had een hekel aan de drakenfamilies en hun glanzende juwelen. Door zijn gedrag werd hij verbannen naar een wereld waar geen draak zou willen komen. Namelijk de Dragon JunkYard. Gnasty daarentegen vermaakte zich daar wel en veranderde de naam in Gnasty’s World. Daar maakte hij twee toverformules: één om alle draken te kristalliseren en één om alle glanzende juwelen in Gnorc-soldaten te veranderen. Toen hij de spreuken uitsprak bevroren alle draken behalve één. Inderdaad onze paarse Spyro was zo klein dat zelfs de spreuk hem over het hoofd zag. Het is dan ook aan onze trouwe Spyro (met een beetje hulp van Sparx) om alle draken en kristallen te bevrijden.

Spyro the Dragon cover

Spyro the Dragon PlayStation cover

 

En hoe doen we dat?

Spyro heeft verschillende mogelijkheden voor het aanvallen of verplaatsen in de werelden. Zo kan hij vuur spuwen, rollen, springen, zweven, een kopstoot geven of een hoornaanval doen. Omdat Spyro nog zo jong is kan hij niet vliegen en moet je het dus doen met zweven. Slims gezien eigenlijk, anders was de game wel heel makkelijk geweest. Ook de mogelijkheid om een blijvende burst van vuur te spuwen is niet aan de jonge Spyro gelegen. Het jonge gastje is rap buiten adem anders. Spyro kan helaas niet zwemmen en zal dus verdrinken wanneer hij in het water terechtkomt.

Spyro the Dragon Fire

Spyro the Dragon spuwt bursten vuur

 

En waarom doen we dat?

Spyro the Dragon is een fantastische adventure game van Insomniac Games. De game speelt soepel weg met hier en daar een uitdaging om je bij het haar te trekken. Insomniac heeft altijd al kwaliteit afgeleverd. En dat is met Spyro niet anders. Op het eerste zicht lijkt het spel wat kinderachtig. En dat is het misschien ook wel een beetje, maar dat neemt niet weg dat de game dikke fun blijft. Ook het ‘puzzelen’ is aangenaam gedaan. Voor een 3D platformer in het PSone tijdperkt verdient deze game een dikke pluim! Het blijft niet enkel bij Spyro the Dragon trouwens. Zijn opvolgers zijn minstens van even goede kwaliteit. Wie weet misschien komt er wel eens een remake van uit. Met het success van Crash Bandicoot (die andere halve mascotte van Sony’s PlayStation) is Insomniac misschien wakker geworden.

Spyro the Dragon

Spyro the Dragon onze paarse vriend sinds 1998


11 Comments on Retrolicious – Spyro the Dragon

 1. paveman

  Weet je ook of de rechten van Spyro (nog steeds) bij Insomniac liggen, of niet?
  Ik zou een remake zeker toejuichen, al is het maar dat ik tot nu toe alleen nog maar een demo (heel lang geleden) gespeeld heb, maar het toen wel echt een leuke game vond. Crash 1 en 2, Splinter Cell HD etc. hebben mij bevestigd dat de remake een niet gespeelde oude game ook de moeite waard kunnen zijn.
  Ik hoop daarnaast van harte op een remake van CTR en/of Crash Nitro Kart. Activi$ion kennende zullen ze daar na het succes van N.Sane wellicht nog aan beginnen ook!

   • paveman

    Ah. Zoals hieronder ook al vermeld kan ik me dan inderdaad goed voorstellen dat ze hier gezien het succes van Crash wat van zullen maken. Alhoewel Crash natuurlijk wel een nog grotere game is dan Spyro: de Crash games staan niet voor niets al jaren maandelijks in de top 3 van PS One klassiekers verkopen. Ik juich het in ieder geval toe!

 2. Elexus

  Zelf heb ik nog nooit een Spyro gespeeld (was van voor mijn gametijd). Ik wil de spellen heel graag eens spelen maar ik vrees dat ik de nodige nostalgie zou missen om me aan te passen aan de gedateerde graphics etc. Misschien haal ik de trilogy wel eens uit de sale want deze games blijven klassiekers. Alleszins een interessante post die me weer zin doet krijgen in het ontdekken van classics. 🙂

 3. Sanity penguin

  Jeugdsentiment ten top!
  Extra leuk om het verhaal nog even terug op te diepen want daar herinnerde ik mij absoluut niets meer van. Ik juich een remake zeker toe en, zoals je zelf zegt, misschien komt die er ook wel gezien de recente successen van onder andere Crash Bandicoot.

  Gezien spyro nog niet gek lang geleden gebruikt werd voor Skylanders, lijken de rechten bij Activision te liggen. En eenmaal die geld ruiken 😉

 4. met0t0

  Spyro brengt mij terug bij mijn eerste game-ervaringen, dus dat zijn sowieso games die mij altijd zullen bijblijven 🙂 Daarvan zou ik een remake wel nog zien zitten 🙂

Leave a Comment