Fun

The Captain’s Booty: Unboxing Final Fantasy XV UCE + DE + Guide CE


Ongeveer 10 jaar hebben we moeten wachten op Final Fantasy XV en jullie hebben ook een tijdje moeten wachten op deze unboxing van de Ultimate Collector’s Edition (UCE), de Deluxe Edition en de Collector’s Edition van de guide. Vergeet niet dat geduld een schone zaak is! Maar hier is die dan uiteindelijk. Waarschijnlijk hebben jullie al kunnen lezen dat de meningen soms heel verdeeld kunnen zijn over de game en hier zal je ook hetzelfde lezen over de verzameledities.

Is de UCE Ultiem?

De grootste en dus duurste editie (€269,99 en gelukkig gratis verzending) draagt de naam Ultimate Collector’s Edition. Dus de verwachtingen waren zeer hoog met een dergelijke titel. Als we kijken naar de officiële afbeelding kunnen we inderdaad spreken van een goed gevulde en prachtige collector’s edition.

De Ultimate Collector's Edition

De Ultimate Collector’s Edition

Het bevat alles wat een collector’s edition een collector’s edition maakt (of toch wat tegenwoordig de standaardvorm zou zijn): exclusieve verpakking, in-game bonus DLC, een artbook, een (aangepaste) soundtrack, steelbook(s) en een figurine etc. Maar is het werkelijk een ultieme editie? Dit zou ik graag eens uitgebreider willen bespreken in een ander artikel, zodat we hier nu de focus kunnen houden op mooie plaatjes van dure spulletjes. Dus lees binnenkort het speciale blog artikel hierover, waar ik dieper dan ooit tevoren in deze collector’s edition duik om te bepalen of het de naam waardig is.

Box > box > box > box

Square Enix houdt van dozen en Final Fantasy XV krijgt een liefdevolle behandeling. Welgeteld 4 dozen moet je openen vooraleer je de game disc kan bereiken. De buitenste doos bevat helaas een veelal bekende afbeelding van de 4 protagonisten met een reflecterende afwerking. Als we deze buitenste doos openen hebben we, rarara, nog een doos. Dit is een stevige kartonnen doos, met een mooi stickertje op de voorkant, versierd met de titel en een icoontje van de game (Aha! Daar is de unieke verpakking). Deze kartonnen doos heeft niet de meest simpele opening meegekregen. Als we deze doos dan toch open krijgen zitten er niet 1, maar 2 dozen in verstopt! De eerste kleurrijke doos heeft artwork meegekregen, de tweede doos is voornamelijk zwart.

De dozen van Final Fantasy XV

De dozen van Final Fantasy XV

De steelbooks en het artbook

De kleurrijke doos is gesierd met artwork (en een mooie afwerking binnenin) en bevat 2 steelbooks en het artbook, als je deze opent via de grote flap. De 2 steelbooks zijn een herhaling van de buitenste doos. Zeer spijtig, maar wél zeer stijlvol en de afbeelding werkt beter op de steelbooks dan op de buitenste doos.

Binnenin de kleurige doos

Binnenin de kleurige doos

De 2 steelbooks bevatten de game, de Kingsglaive film, de Brotherhood anime en de (aangepaste) soundtrack, naast de alom bekende reclame en DLC blaadjes.

De steelbooks en hun inhoud

De steelbooks en hun inhoud

De artbook, meestal de reden voor mij om een collector’s edition te kopen, stelt op het eerste zicht niet teleur. De voorkant krijgt een droge en grote “XV” alsof we nog niet wisten dat het om Final Fantasy XV ging.

Artbook

Artbook

Het is pas wanneer ik zie hoe klein het personages segment is dat ik me afvraag of het artbook niet nog groter kon zijn. M.a.w. waar ik veel van dacht te zien was uiteindelijk maar het topje van een ijsberg. Verder bevat het alle zaken die een artbook moet hebben: een sectie met omgevingen en vijanden, alsook een extra grote pagina met een vergelijking van de grootte van de vele wezens en monsters die je tegenkomt in het avontuur.

Inhoud artbook

Inhoud artbook

De figurine

De voornamelijk zwarte doos bevat de figurine. Deze alternatieve versie bevat een speer en is exclusief voor de UCE behouden. Het is van de Play Arts Kai lijn en bevat dus zeer veel detail en mobiliteit. Maar omdat ik niks wil breken (ik ben niet onhandig ofzo, gewoon slechte herinneringen) heb ik hem mooi laten zitten in zijn plastic verpakking. Let maar op de kleinere details van de wapens en de kledij van de figurine zoals het t-shirt.

Doos en figurine

Doos en figurine

 

Prins Noctis

Prins Noctis

 

Close-up

Close-up

 

Achterkant figurine

Achterkant figurine

 

Wapens

Wapens

De Deluxe Edition

De Deluxe Edition

De Deluxe Edition

Als je niet genoeg geld opzij hebt gelegd of niet snel genoeg was met het bestellen van de UCE dan kon je nog gaan voor de Deluxe Edition van Final Fantasy XV voor €89,99. Uit vrees dat er toch nog iets zou kunnen mislopen met mijn bestelling van de UCE (lees: toch te laat besteld en dus géén exemplaar voor de Captain) had ik deze ook besteld. Deze editie is in feite een steelbook (met plastic slipcase) met daarin de game, de Kingsglaive film en wat DLC. De binnenkant kent ook 2 afbeeldingen die corresponderen met ofwel de game ofwel de film.

Deluxe steelbook

Deluxe steelbook

Leuk is dat er zowel bij de UCE als deze Deluxe Edition een papiertje zit met daarin handtekeningen van de ontwikkelaar met het opschrift “Dank voor je steun”.

Inhoud en briefje

Inhoud en briefje

De Guide

De Collector's Edition Guide

De Collector’s Edition Guide

Persoonlijk vind ik dat uitgeverij Piggyback niet alleen de mooiste maar ook de beste guides schrijft en ze tonen hun expertise wederom met de Official Collector’s Edition Guide van Final Fantasy XV. Deze editie (€29,98) bevat een lithograaf, een gedeelte met artwork en interviews en een extra grote poster van de open wereld van Final Fantasy XV. Een normale editie bestaat ook, met als enige extra een kleinere poster.

Guide en extra's

Guide en extra’s

De guide begint met een voorwoord van een van de voornaamste personen voor de ontwikkeling van Final Fantasy XV en gaat verder met de gekende onderdelen: de strategie voor het hoofdverhaal en de sidequests, alle items, beschrijvingen van de monsters en een extra stuk met interviews met het team over de ontwikkeling, gepaard met artwork. Vooral het extra stukje is zeer interessant voor de grotere fan van de reeks, aangezien de interviews en de veelvuldige stukjes artwork een groter licht schijnen op het productieproces en het karakter ontwerp, iets wat absoluut zeker niet mis zou staan in het artbook van de UCE.

Binnenin de guide

Binnenin de guide

Collector’s Conclusie

Ik wil mezelf niet een verzamelaar noemen, want dan lijkt het alsof ik enkel collector’s editions koop om te etaleren. Ik koop deze edities omdat ik niets wil missen en de game ten volle wil ontdekken. Muziek kan daarbij helpen (soundtracks), ontwerp ook (artbooks), maar ook vormgeving (steelbooks), speelgoed (figurines), in-game voorwerpen (DLC) en boeken (guides). Maakt dit van de Ultimate Collector’s Edition werkelijk een ultieme editie? Ik ga er zoals gezegd dieper op in met mijn extra artikel, maar laat ik nu al dit zeggen: ja en neen. Ja, omdat het inderdaad het meest ultieme is dat je kon krijgen. In vergelijking met de Deluxe Edition is de laatste een zielig ding. Maar in vergelijking met wat het kon of had moeten zijn is het niet ultiem.

Toch biedt de UCE een waardige verzameling van goederen die een Final Fantasy fan zal kunnen bewonderen, met een hoge graad van afwerking. De Deluxe Edition is in feite een troostprijs als je weet dat de UCE bestaat. De guide, een voorwerp dat je meestal quoteert op zijn inhoud, bevat nu meer inhoud dan ooit met het toegevoegd stukje vol interviews en artwork. Deze stijgt ook nog eens in waarde nadat je weet wat de inhoud is van het artbook van de UCE.

Afhankelijk van wat je vereisten waren voor de editie die je hebt kunnen kopen zal je blij of teleurgesteld zijn. Ik heb het geluk gehad de UCE te kunnen kopen en ik zou hem niet gemist willen  hebben, zelfs met z’n niet-ultieme status. Vergeet zeker niet binnenkort het speciale artikel te lezen!


4 Comments on The Captain’s Booty: Unboxing Final Fantasy XV UCE + DE + Guide CE

  1. paveman

    Ik vind dat je nog erg mild bent voor jouw doen richting Squenix 😉
    Mooie UCE, al heb ik niet zo heel dit soort figurines (of nee, eigenlijk met figurines in het algemeen…)

Leave a Comment